13:00

Skogsbo/Avesta IF A

Referat: Sundborns GoIF A - Skogsbo/Avesta IF A

Stabil insats gav 3 poäng

Det var aldrig spännande på Sundens IP när Sundborns GoIF tog emot Skogsbo/Avesta IF på söndagseftermiddagen. Till skillnad från föregående match, mot Nyhammar borta, kliver SGoIF upp högt i banan från start, fyllda av självförtroende. SGoIF tar tag i spelet omgående och fixar fram en hörna redan efter 1 minut. Centrala mittfältaren Johan Strömer slår en utåtskruvad hörna från höger vilken forwarden Filip Laudon möter upp på främre ytan, hoppar upp och nickskarvar in 1-0 i det bortre krysset - redan i den 2:a matchminuten alltså. SGoIF fortsätter trumma på och 5 minuter senare tar sig Laudon förbi sin försvarare nere vid kortlinjen till vänster i straffområdet och serverar högeryttern Johan Ekspong som kommer rusandes mot straffpunkten och bredsidar in 2-0. En rivstart från SGoIF.

Det visar sig tidigt i matchen att Skogsbo/Avesta saknar kvaliteten för dagen som behövs för att komma ikapp. Bortalaget får inga längre spelsekvenser utan slår antingen bort bollarna eller tappar dem till hårt jagande sundbornsspelare. Sundborn för matchen helt och hållet och skapar chans efter chans. I mitten av halvleken är forwarden Alexander Östmark nära att sätta årets hitills snyggaste mål då ett inkast från högerkanten mot främre stolpen skarvas snett inåt bakåt till "Alex" som får bollen något bakom sig men vrider upp kroppen och cyklar till ett avslut mot första krysset, men målvakten hinner få fingerspetsarna på bollen och lyckas styra upp den i ribban. I matchminut 39 får dock Alex sitt nästa läge då återigen Laudon står för en framspelning från vänster som sätts in framför mål där Alex stöter in bollen från nära håll. 3-0 och matchen känns definitivt avgjord.

I andra halvlek är matchbilden intakt. Det är en tydlig klasskillnad för dagen och det är egentligen bara ett lag på banan. SGoIF låter bollen gå efter marken på det blöta gräset och tar sig fram genom lagdelarna med fina kombinationer som resulterar i att anfallen duggar tätt. SGoIF är dock ineffektiva och missar flertalet bra chanser. Defensiva mittfältaren Marcus Damberg har ett skott i ribban och Laudon får ett friläge där han försöker dra målvakten men denne hinner kasta sig i sidled och precis få fingrarna på bollen.

I den 85:e matchminuten klarar dock inte Skogsbo/Avesta av att stå emot Sundborns forcering mer då Petrus Granar, som kommit in som vänsterytter, får en boll i djupet på sin kant och slår ett inlägg med vänstern (!) nere vid kortlinjen som når bortre ytan där Laudon kommer språngandes och stångar in bollen i nättaket. 4-0. Och bara 2 minuter senare kommer Laudon ner mot kortlinjen till höger om straffområdet och spelar bollen snett bakåt in på den främre ytan där den nyinbytte forwarden Mattias Öhlund möter upp perfekt och styr in ett lågt avslut vid bortre stolpen. 5-0. Tyvärr lyckas Skogsbo/Avesta få in en reducering i matchens sista minut vilken kändes onödig att släppa in. Försvaret var inte på tårna när en kort chipp lyftes in i straffområdet och en motståndare tilläts få till en halvträff på volley som studsar in vid målvakten Nicklas Erikssons högra stolpe. Nonchalant försvarsspel, men det får ses som en läropeng.

Årets mest komfortabla seger. SGoIF gör en bra match men utamanas aldrig av motståndet som faktiskt inte hade nåt riktigt spel under hela matchen. Filip Laudon gör ett gediget dagsverke både spel- och poängmässigt (2 mål, 3 assist) varvid han också fick mottaga pris för matchens lirare i hemmalaget, utdelat av dagens matchsponsor Ocab.

Härnäst väntar Forssa BK U kommande söndag kl 15:00 på Sportfältets konstgräs i Borlänge.